Gammal?

Att dagens barn växer upp under en smula annorlunda villkor än vi själva gjorde är väl ändå ingen nyhet. Ändå kan jag inte låta bli att förundras över hur annorlunda det är. Som t.ex. vilket förhållande de har till tekniken jämfört mot en annan… Och jag anser faktiskt inte att jag är  gammal ändå. Vi hade ju till och med video när jag var liten. Även om det innebar att man fick åka till macken och hyra den tillsammans med filmen…

Idag orkade vi inte bara sitta hemma och glo på varandra så vi packade in oss i bilen och åkte till Backaplan (världens jobbigaste ställe f.ö.). Pappan var lite sugen på en ny dator och därför fick vi jobba oss runt i diverse pryl-och-teknik-butiker under dagen. Redan i bilen dit meddelar A att PC är stendött och att om det nu ska införskaffas en ny dator till hushållet bör denna i alla fall vara av märket Apple. (Minns nu att barnet är fem år…) Väl framme i den första butiken stegar barnet fram till en MacBook, öppnar programmet för foto och börjar ta bilder av sig själv. Mamman kände sig väl inte supernöjd med att det låg 15 bilder på hennes barn i butikens dator och börjar försöka radera bilderna. Det går dåligt. Mamman hittar inte ens ”klick-funktionen”. Barnet himlar med ögonen, suckar, tar över och visar precis vilka knappar man ska trycka på. Var har hon lärt sig detta?!

Vidare i nästa butik slänger hon sig över första bästa iPad och klickar fram både spel och svt-play som om hon inte gjort annat. Mig veterligen har hon bara använt en iPad en enda gång. (Även om hon gör sitt bästa för att lägga beslag på min iPhone så fort hon får tillfälle).

Och ja, vad ska man säga. Egentligen är det ju skitbra! Jag har liksom aldrig förstått den här hetsen om att hindra barn från detta. (Ja, ok, om de sitter där 24/7/365 kanske). Tänk vilka möjligheter som öppnas för dem och man vill ju uppmuntra både intresset och lärandet.  Och för A är det ju självklart att önska sig om inte en iPad så i alla fall en dator i julklapp. Men samtidigt, det rör sig ju om enorma summor pengar i förhållande till hennes ålder. Så nej, hon får så snällt hålla sig till det som finns här hemma ett par år till.

… Hur som helst är det ändå  jag som står först i köordningen 😉

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Dagens A, Familj

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s