Berlin

Det har visst dröjt lite innan det blivit något inlägg om detta. Datorlös semester är väl den största anledningen. Och kanske är det bra att det dröjt, för under de tre dagar jag och syster spenderade där hände så otroligt mycket så att det skulle bli ett alldeles för långt inlägg 😉 Men vi ska väl se om vi kanske kan ta det lite mer kortfattat nu då:

Dag 1: Väckarklockan ringer 04.30. Vi har sett till att vi har god tid på oss, och tur var väl det skulle det visa sig. Solen skiner trots den tidiga timmen och efter ett kortare stopp åker vi mot Gardemoen. Och det är märkligt hur en så liten flygplats kan vara så förvirrad… Ingenting stämmer. Varken incheckningsdisk, tider eller gater. Papper och bussar saknas och det verkar vara ett under att vi alls kommer i väg. Väl på plats i flyget är vi dock så vansinnigt trötta (för jo, ni minns väl att vi fick åka och hämta en hyrbil på just Gardemoen sent på kvällen innan..?) att vi somnar innan vi nått full höjd och vaknar lagom till inflygning. När vi landat hämtar vi ut våra kollektivtrafikkort (SÅ väl värt pengarna!) och på köpet får vi en guidebok och en karta över Berlin och tunnebanenätet. En smula förvirrade kände vi oss så därför fick det bli taxi till hotellet (chauffören var lika förvirrad han…). Och det var ett trevligt litet hotell minsan 🙂 Fräscht badrum, bra frukost och gigantiska kuddar.

Efter en stunds pausande vågade vi oss ner i tunnelbanan, hamnade mitt i demonstrationer (17 juni, 1953 minnesdag), lyckades beställa mat och spana lite på diverse sevärdigheter. Brandenburger tor var avspärrat av polisen viket vi inte alls begrep oss på (då…). Det blev ingen sen natt utan vi begav oss hem igen runt 21 och sov som klubbade sälar.

IMG_3964 (1024x683)Brandenburger tor

IMG_3958 (1024x683)

Vid Unter den linden

IMG_3956 (1024x683)

Berliner dom

IMG_3954 (1024x683)

IMG_3970 (683x1024)

Ständigt denna korv…

IMG_3972 (1024x683)

Vårt lilla trevliga hotell!

Dag 2: Den mest intensiva dagen. Otroligt varmt, närmre 30 grader och solen gassar. Vid det här laget tycker vi att vi är proffs på att åka tunnelbana och vi åker kors och tvärs för att bocka av våra mål. Och det är en märklig dag, för vi går hela tiden i krigets spår. Det är nog omöjligt att undvika visserligen med vid somliga tillfällen blir det tugnt. Som när vi får en guidad visning i en atombomsbunker. Det är med hjärtat i halsgropen jag håller hårt i syster på vägen ner eftersom guiden så passande talade om att man kanske borde stå över turen om man har klaustrofobi (jag åker helst inte hiss en gång…)… Men det visar sig ju vara ”gott” om plats då den rymmer 3600 personer. Att tänka sig det i en verklig sitution är visserligen helt galet. Och det är nog detta besök som sätter mest spår i mig. Obeskrivligt faktiskt… Sedan kommer vi ju på att vi faktiskt ska på konsert också och så småningom beger vi oss iväg till arenan. Waldbühne är en riktigt mysig arena som ligger mitt inne i skogen. Så mycket open air det bara går att bli och trots att vi rinner bort av svett är vi glada att det inte regnar! Och hur är konserten då? Jo, riktigt dålig dessvärre. Kanske beror det på att det är en utomhusarena, kanske för att de var långt inne i turnén, kanske för att den verkliga stjärnan, Richie Sambora, av en eller annan anledning inte var med, eller är det för att vi hela dagen levt i krig och massmord? Eller för det enkla faktum att de gjort sitt? Det är sorgligt och vi blir nästan lite gråtfärdiga. På något vis är det som att stänga en bok…

På väg hem hinner vi äta en hamburgare, men vi är så trötta att vi knappt orkar tugga. Natti natt!

IMG_3973 (1024x683)

På upptäcksfärd i öst…

IMG_3978 (1024x683)

East side gallery

IMG_3985 (1024x683)

Helt galet. Ett barbiehus 😮

IMG_3988 (1024x683)

Utställning om Anne Frank

IMG_3998 (1024x683)

IMG_3999 (683x1024)

Vi turistar oss och pressar pengar 😉

IMG_4001 (1024x683)

IMG_4004 (1024x683)

IMG_4002 (1024x683)

Mysigt, verkligen…

Dag 3: Rise and shine! Det är om möjligt ännu varmare denna dag och vi undrar om det verkligen är i Tyskland vi är och inte i Sahara… Vi svettas runt för att se det sista på vår karta och besöker bl.a. Checkpoint Charlie och det föredetta SS-/Gestapohögkvartert. Mer elände men ack så intressant. Vad vi dessutom märker är att Berlin verkar ha vansinniga mägder poliser och att det är avsprärrat här och var. Vi är förvirrade ett tag innan vi ser en tidning: aha – stadsbesök! Obama is in town! Och vad vi mer noterar är att han ska flyga från Tegel samtigigt som vi… Vi hade tänkt ta bussen till flygplatsen men den är som bortblåst (vi anar vad som ligger bakom…), så det får bli en taxi. Vi vankar runt på Tegel (där allt givetvis fungerar som det ska, vilket verkar vara lite av Berlins kännetecken) och skojar om vem av oss och Obama som åker först. Givetvis blir det den sistnämnde… Vi sitter inspärrade i vårt flyg medan herr president stänger ner hela flygplatsen. Så klart. Några timmar senare landar vi i ett regningt Norge och så var vardagen tillbaka igen.

IMG_4032 (651x1024)

IMG_4050 (1024x683)

Checkpoint Charlie

IMG_4040 (1024x683)

Topographie des terrors

IMG_4053 (998x654)

Johominsan!

Om man skulle våga sig på en liten sammanfattning så är det verkligen en stad jag rekommenderar er att åka till! Att fungerar så otroligt smidigt, det är väl visserligen en rest… Men trots att vissa tunnelbanestationer är gigantiska är det inga problem att hitta dit man ska och gör man det inte finns det alltid någon att fråga. Fantastiskt! Det är en stad med mycket historia som inte bör glömmas bort och det är svårt att inte känna historien…

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Resor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s