Vuxenlivet 

Nästa gång jag fyller år fyller jag 35. Det är ju ganska vuxet. Nästan 40 ju. Jättevuxet! Jag kan inte påstå att jag har någon åldersnoja. Snarare tvärt om: HUR gick det här till?! Jag vet ingenting om hur man gör som vuxen känns det som.

 Jag kan tycka att jag fått med mig viss information som kan vara behjälplig. Kunskap om historia, politik, räntor och att kritiskt granska information. Alla människors lika värde. Jämställdhet. Att bilar går sönder och att det mesta går att laga med silvertejp eller snöre. Bra grejer, absolut. 

Men sen finns det saker som är helt blanka. Vinlistor på restauranger tex. Omöjligt att begripa sig på. Att man ska ha en personlig bankman! Har ni andra vuxna det?! 

Eller, som idag. Jag och A tog tåget till stugan. Lagom tidigt behövde mamman en kaffe för att orkar skrapa loss gruset ur ögonen. Barnet föreslår Starbucks. Hon vill ha en mugg. I en stund av att för en gång skull vara lite tillmötesgående och inte bara vara en nejsägare så gick vi dit. Uppenbarligen var morgongruset så skavande i ögonen att jag inte riktigt orkade bry mig om att den där muggen i plast kostade en månadsförbruning av mjölk. Typ. Jag övade mig ju dessutom på att säga ja här… 

Också då över till något lika obegripligt som vinlistor. Kaffemenylistan. Jag har liksom aldrig riktigt orkat ta tag i det där att lära mig vad allt betyder. På min tid när vi fikade hade man tre val: kaffe, te eller Cola. Eventuellt vatten om man var fattig. Och det var man ju rätt ofta. Efter den fasen kom A och jag blev aldrig nån lattemamma. Jag stannade hemma och pluggade i stället. Därför är även kaffelistor rena grekiskan. 

Men! Nu råkar ju A (uppenbarligen) växa upp i en helt annan tid så hon visste precis vad man skulle ha. Nu råkade ju hennes val så smidigt gå att få både utan och med kaffe. Tänkte att jag liksom än en gång hade sluppit ta tag i det där att lära mig grekiskan. Jag borde ha frågat. I min hand landade en mugg med frusen grädde, kolasås och nånstans i botten en iskall minimal skvätt kaffe. 

Nåja. Barnet var lyckligt (”men mamma, om du hade velat ha varmt kaffe skulle du ha beställt något med tex espresso i!”) och efter att med frostskador i händerna sörplat i mig hälften inhandlades en rekorderlig mugg bryggkaffe från Pressbyrån och blandades i. Så! 

Gammal? Jag?! Annonser

Lämna en kommentar

Under Dagens A, K funderar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s