Tårtpaus

Det är dags för en liten paus. Egentligen tycker jag ju att det är roligt. Men tiden finns inte längre och då blir det bara dåliga bakdagar varje gång. Det är trist för då tappar jag den där roliga delen av det.

Det tar nämligen tid allt detta. Tid jag inte riktigt har. Det är ju lätt att tänka att ”äh, hur svårt kan det vara? Klafsa på lite sylt och grädde liksom?” Men det är nämligen så att först ska du planera det hela. Smakkombinationer och utseende. Det tar lätt en vecka innan du bestämt dig. Dessutom tänker man på detta på nätterna, det är då man har tid med det. Därefter, in på din nätsida och beställ.

Sen ska du baka bottnarna. Det tar en kväll, 2 timmar. In med dem i frysen. Sen ska du göra ev dekorationer. Om vi lägger det på en mycket enkel nivå tar det två, tre kvällar. En så där 6-8 timmar alltså. Ska du göra en större skapelse pratar vi veckor. När du sedan ska montera den fördelas detta på två dagar om det ska bli bra och hålla fint. Dag (eller som här, kväll) ett gör du fyllningarna (oftast gör jag olika former av mousser eftersom det blir stabilt och bra) och fyller tårtan. Det tar ung två, tre timmar om du har en bra dag. Sen får den vila i kylen över natten.

Dagen efter ska du spackla, rakt och med en bra kräm så inte fondanten blir ful eller i värsta fall smälter. Minst två gånger. Med kyltid mellan. Sen ska du kavla den förbannade fondanten eller marsipanen till ett monströst stycke och på ett mirakulöst sätt förflytta den till tårtan. Utan luftbubblor, veck, nagelmärken och svordomar. (Här brukar det vara klokt att förvarna familjen så att de hinner fly fältet i god tid och håller sig borta tills kusten är klar.)

När du överlevt detta moment ska du dekorera. Kulor flyger över hela köket när de tjongar ur pincettgreppet, glitterpulvret sätter sig överallt och blommorna halkar av. Men, eftersom du är en envis jävel löser du ju det där. Också.

Under de här dagarna diskar du också en så där trehundra gånger.

Sedan är det ju så att det kostar en del också. Och vill man inte ha köpebottnar, Ica basic sylt, pulversås och otäcka torra färdigkavlade lock som spricker innan du ens hunnit få ut dem i paketet så kostar det lätt 350:- bara för ingredienserna till en 15-bitars. Sen ska du ha en bricka att ställa den på och kanske en kartong att transportera den i om den inte ska ätas hemma.

Och när vi väl kommit så här långt hör jag ju själv hur munter jag låter 😉 Men det känns faktiskt så just nu. Med familj, hus, jobb och allt som i sig tar fler timmar än dygnet har så nu tar jag en liten bakpaus tills suget kommer tillbaka.

Dessutom är jag sjuk. Igen. Detta kom mycket olägligt eftersom jag verkligen hade sett fram emot att få träffa en hel hög med goa, fina personer idag. Så ja. Lite dubbelgrinig känner jag mig just nu. Jag orkar dock lyfta lite på ena ögonbrynet och konstatera att det faktiskt är sommartid. Det är ljuvligt.

Den sista på ett tag…

Annonser

Lämna en kommentar

Under Bakning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s