Men bara sluta!

Idag har jag varit på krigsstigen. I alla fall i mitt huvud. Men eftersom jag kort därefter lamslogs av den otroliga hopplösheten som nu mer ofta tar över var det en kort väg att vandra. Tyvärr var det tillräckligt länge, och även om somliga kanske har svårt att se det framför sig händer det att jag förvandlas till en impulsiv krokodil ibland, för att hinna skjuta brevbäraren. Ursäkta. Det var inte ditt fel.

Men ni vet, det finns saker som gör mig riktigt arg. Visst, det finns många tunga ämnen att ta upp här, men just idag handlade det om de här förbannade lådorna som vi måste stoppa in varandra i för att alls fungera som människor. Fortfarande.

Jag är SÅ trött på att vi aldrig nånsin verkar klara av att se varandra som olika individer, med olika förutsättningar, egenskaper och behov. Inte ens barn. Vi måste alla vara stöpta i samma form för att vi inte ska betraktas som avvikande. För att vara avvikande från normen, det är otäckt. Det vet vi ju. Jag är så evinnerligt trött på att förväntas vilja bli bemött på ett visst sätt och därmed också blir bemött så. Efter utseende så klart pratar jag om här. För från att vi föds och genom hela livet ska vi pressas in i den där lådan. Där vi alla är fyrkantiga med räta och lika långa vinklar. Och tidigt som ögat får vi, både verbalt och visuellt, reda på vad som är det rätta sättet. Vilken norm vi ska förhålla oss till. Vi matas tills vi bokstavligen kräks av detta. Vårt värde ligger i vårt utseende. Små kommentarer här och där. Riktade direkt till oss eller om andra. Inte sällan är sändare och mottagare av budskapet det samma.

I 35 år har det hållit på. Och det tar inte slut. För några år sedan var livet upp och ner. Vi flyttade, byggde hus, bodde inneboende, bytte jobb och skola. Stress tar sig olika uttryck hos oss. Om någon såg mig under den här tiden var det ingen som sa ”men gud, vilka stora påsar du har under ögonen”. Nej nej. I stället var det ”men så smal du har blivit, så fint, det klär dig”. Förutom en vän. Vi hade inte setts på ett tag. Du slängde ett snabbt ögonkast på mig, höjde ögonbrynet och frågade ”hur mår du egentligen?”.  Du kanske inte minns det här alls. Men det gör jag. Ända in i själen.

Idag är jag inte så stressad. Det är heller ingen som kommenterar hur snygg och smal jag är. Märkligt va?

Så. Då går vi över till barnen i stället. För ni trodde väl inte att dessa små liv är fredade? Från att vi föds ska vi förhålla oss till Kurvan. Den med stort K. Viktigast av allt i hela livet. Det är den som talar om i fall du är normal. Ligger du under ska du tilläggsmatas och ligger du över ”kan det vara bra att hålla igen lite”. Det spelar ingen roll om du nånsin, inte ens när du föddes, legat på kurvan. Det är dit du ska!

Här har vi alltså en flicka (för ja, jag tycker att den infon är ytterst relevant här) som har hundra fantastiska egenskaper. Någon som är målmedveten, envis som synden när det gäller, lite busig, omtänksam och som alltid delar med sig av sin godispåse utan att bli ombedd. Som alltid måste sjunga med i alla låtar på radion och som gillar ordning och reda. Någon som fortfarande springer i stället för att gå, som hjular, simmar 200m utan att vila, som alltid har nya blåmärken och skitiga naglar och som skjuter farmors tumme blodig med fotbollen. Men vet ni. Vad spelar det för roll när man inte ligger på kurvan? Det vore kanske bra om vi hade koll på detta.

Det finns en enda sak jag önskar åt mina barn. Att de ska få växa upp med en stor dos god självkänsla, ett rejält självförtroende och kanske det viktigaste av allt, att de uppskattar och tycker om sig själva för just alla de egenskaper de har. Oddsen är SÅ små. Kan vi inte bara göra våra barn en förbannat stor tjänst genom att sluta kommentera andras och våra egna kroppar när det är fullständigt meningslöst? Kanske skulle vi själva slippa lite egen psykiskt ohälsa på köpet..?

Annonser

Lämna en kommentar

Under K funderar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s